Ren Gelatin

Gelatin vid smärtor i skelettet, eller ben i kroppen. Det bygger även upp huden, om du skulle uppleva att din hud hänger eller har förslappats, mera än du tycker om att se i spegeln, eller på kort.
Har du ont i skelettet, eller ben i kroppen, kan du ha hjälp av att äta 1 tesked Ren Gelatin av en renare sort pr dag. Blanda gärna upp det med vatten och svälj. Det kan ta bort smärtan, på bara några dagar och hjälper kroppen att bygga upp slitna delar. Även hjälpsam vid t.ex. Artos.

Bikarbonat

Vid problem med ständiga infektioner och inflammationer, Candia eller depressioner, kan du må bra av att dricka 1 liter vatten pr dag, uppblandat med 1 tesked Bikarbonat av renare sort. Du kan köpa 1.155 kg för ca 40 kr på CityGross.

Det absolut viktigaste för en bra hälsa – Drick rent vatten!

Guldmjölk

Det är gurkmejan som gör guldmjölken gul. Den är en bevisat kraftfull läkekrydda med en rad positiva hälsoeffekter. Tillsammans med ingredienserna i guldmjölken så förstärks de läkande krafterna ytterligare.

Drick guldmjölk på kvällen innan du går och lägger dig eller när som helst under dagen när du kan behöva varva ner. Drycken anses nämligen ha en lugnande inverkan. 

Gurkmejapasta

Ingredienser
0,5 dl ekologisk, mald gurkmeja
1,5-2 dl vatten
1/3 tsk svartpeppar

Gör så här
Blanda ingredienserna i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Blandningen kommer tjockna till en pasta.

Förvara pastan i en glasburk i kylen där den håller i cirka två veckor. Pastan räcker till flera portioner guldmjölk. 

Guldmjölk 

Ingredienser
1 tsk gurkmejapasta (se receptet ovan)
3 dl mjölk av valfri sort
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver
0,5 tsk kokosolja
En nypa svartpeppar
En nypa cayennepeppar
1/2 tsk honung
Eventuellt riven ingefära

Gör så här

Häll upp mjölken i en kastrull.
Tillsätt pastan och de övriga ingredienserna.
Låt sjuda i några minuter.
Klart att servera.

Det är kurkumin, det illgula färgämnet i gurkmeja, som har de potenta läkekrafterna. Men det har ganska låg biotillgänglighet, alltså upptag av ämnet i kroppen. Men det finns smarta sätt att öka kroppens upptag av ”superämnet”!

Svartpeppar, är rena kryddan för hälsan. När du köper det helt rent och utan andra tillsatser, som t.ex. citronsyra. 

3 sätt att maxa gurkmejans läkekrafter 

1 Svartpeppar
Färskmalen svartpeppar gör att kurkuminet i gurkmeja blir biotillgängligt, det vill säga kan tas upp av kroppen överhuvudtaget. Det är ämnet piperin som har den effekten visar studier på både människor och råttor, bland annat denna. 

2. Fett
Inte lika starkt underbyggt med studier som svartpeppar, men viss forskning pekar på att gurkmejans kurkumin lättare tas upp i kroppen om det intas tillsammans med lite fett. Orsaken är att kurkuminet är fettlösligt. 

3. Upphettning
Att sjuda gurkmejan i max 10 minuter kan lösa ut kurkuminet och öka upptaget visar en amerikansk studie. Ett alternativ är att blanda gurkmeja i en kopp te eller lite hett vatten.

Specialistläkaren Helena Nyblom har skrivit boken Läkarens guide till den naturliga supermaten. I den slår hon ett slag för en enkel, naturlig och varierad kost. Något som även modern forskning stödjer. 

Guldstjärna till gurkmeja
I boken tipsar hon även om kryddor som forskningen visar ha speciella hälsoeffekter. Bland dem ger hon gurkmejan en särskild guldstjärna.

I Indien har gurkmeja länge används som medicinalväxt och i Okinawa, en japansk ögrupp där det finns flest hundraåringar i världen, är det också en vanlig krydda. 

En rad medicinska egenskaper
Det är det gula ämnet i gurkmeja, kurkumin, som har visat sig ha en rad positiva medicinska egenskaper och i dag pågår forskning på flera håll i världen på kurkuminets effekter mot olika former av cancer, ledbesvär och benskörhet (University of Arizona), psoriasis och Alzheimer.

✔ TRANSLATE